Dolar 27,2656
Euro 28,9457
Altın 1.674,32
BİST 8.310,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya 32°C
Açık
Malatya
32°C
Açık
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 23°C

Balaban’ın Tarihi Sit Alanları Ne Olacak?

Balaban’ın Tarihi Sit Alanları Ne Olacak?
12 Eylül 2023 12:30
A+
A-
Haber Paylaşımı

Sit alanı nedeniyle depremde yıkılan tarihi kerpiç evlerin enkazları kaldırılamazken, Balaban halkı bölgenin tarihi statüsünün kaldırılmasını ve imar sorununun bir an önce çözülmesini istiyor. 

 AHMET ÇAKIR/DARENDE 

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne Bağlı Balaban Mahallesinde bulunan 168 kerpiç ev ve 17 işyeri 6 Şubat tarihinde gerçekleşen iki büyük deprem sonrası büyük hasar aldı. Bölgedeki enkaz kaldırma çalışmaları bölgenin sit alanı olması nedeniyle yapılamıyor.  

OKUL YOLU ENKAZLARDAN GEÇİYOR 

Kerpiç evlerin özellikle okul yolu üzerinde olması ve okulların açılacak olması nedeniyle öğrenciler açısından daha büyük tehlike olmakta. Balaban’da  bulunan 3 okuldan biri daha önce meydana gelen Elazığ depreminde ağır hasar almış öğrenciler geçici olarak halk eğitim merkezinde eğitim görmekteydi. Kalan 2 okul ise bu sit alanı içerisinde bulunan yıkık evlerin arasında bulunuyor. Ve öğrenciler enkazlar arasında okullarına gitmek zorunda.  

Evleri yıkılan vatandaşlar hayırsever vatandaşlar ve Darende Belediyesinin yardımıyla yaptırılan Balabanda iki ayrı alanda yapılan toplam 30 konteynere yerleştirildi.  

RAPOR VAR İŞLEM YOK 

Konuyla ilgili acıkılama yapan Balaban Mahallesi Muhtarı Cemal Çelebi, “Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 29.05.2023 tarih ve 6527847 sayılı yazıları gereği Balabanda deprem afeti sonrası 168 adet evin ağır hasarlı olduğu raporlanmıştır. Ancak rapora rağmen bölgenin sit alanı olması nedeniyle yıkım veya enkaz kaldırma işlemi yapılamıyor” şeklinde konuştu. 

SONUÇ ALINAMADI 

Engelleri aşmaya çalıştıklarını belirten Çelebi, “6 Şubat tarihli gerçekleşen iki büyük deprem sonrası, Sivas koruma kuruluna ulaşıp tarihi statüden kaldırılması insanların imar sorununun bir an önce çözülmesi konusu iletildi yaptığım başvuru sonucu yetkililer Balaban’a geldi. Ağır hasarlıdır diye tutanak tutuldu. Sit alanı kararının kaldırılması için tekrar müracaatımız istendi. Darende Belediye başkanlığında Sayın başkanımız  İsa Özkan, Sayın imar yetkililerinin, Belediye Meclis üyemiz Mehmet Büyüktepe’nin de gayretiyle bu engeli aşmaya çalıştık müracaatlarımızı yaptık. Ancak her hangi bir sonuç alınamadı” ifadelerini kullandı. 

“ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR” 

Balaban’da yerleşim yerinin çok büyük problem olduğunu belirten Çelebi, “Resmi kurumlar buranın statüsünden dolayı bir şey yapamıyor. Halk kendi evinin yerine ev yapmak istiyor. Mahallenin sağ tarafı tamamen sit alanı sol tarafta dar bir alanda kalıyor. Bu nedenle ev sorunu çok büyük. Bizim elimizden bir şey gelmiyor. İzin verilirse Balaban halkı olarak bölgeyi toparlayabiliriz. Biz biliyoruz deprem felaketinin çok büyük olduğunu ve devlete çok fazla maliyet getirdiğini ancak biz de elimiz taşın altına koyup bölgeyi yapmayı ve güzelce yaşamayı istiyoruz” ifadelerini kulandı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

google.com, pub-5067719838845458, DIRECT, f08c47fec0942fa0