Dolar 27,2683
Euro 28,9460
Altın 1.676,28
BİST 8.295,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Malatya 32°C
Açık
Malatya
32°C
Açık
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 23°C

Havuzda uzun süre kalmayın!

Havuzda uzun süre kalmayın!
17 Haziran 2023 13:45
A+
A-
Haber Paylaşımı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte serinlemek için havuzları tercih edenleri uyaran Dermatoloji Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, başta yüksek klor, metil siloksan olmak üzere havuzlardaki kimyasalların sağlığı olumsuz etkilediğini hatırlattı.

Sıcak yaz günleriyle birlikte serinlemenin en pratik yollarından biri de havuzlar. Artık tatil merkezlerinin yanısıra ortak yaşam alanları sitelerin bile vazgeçilmezlerinden olan yüzme havuzları hakkında önemli uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzm. Dr. Aycan Özden Sezgin, kimyasallarla dolu havuz suyunun cilde olumsuz etkilerini sıraladı.

KANSER RİSKİ VAR!

Havuz sularının klor başta olmak üzere sağlığımızı tehdit eden birçok kimyasalı içinde barındırdığını belirten Sezgin, bu kimyasal maddelerin; cilt kuruluğu, göz kızarıklığı, kaşıntı, cilt üzerinde yanma hissi, kızarıklığa yol açtığını söyledi. Sezgin, “Bunun gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra; burunda tahriş, öksürük, boğazda yanma,baş ağrısı şeklinde başlayıp ve temas süresi arttıkça öksürük,nefes darlığı,hırıltılı solunum,göğüs ağrısı gibi daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Özellikle kapalı yüzme havuzlarında meydana gelen bu rahatsızlıkların yanısıra uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen risk taşır” dedi.

SUDAKİ BÜYÜK TEHLİKE

Ayrıca duş almadan havuza girildiğinde kişisel bakım ve şampuan gibi ev temizlik ürünlerinde bulunan metil siloksanın deriden havuz suyuna karışması ile havuzdaki diğer kişilerin deri ve kılcal damarlardan emilerek, ardından havuz suyundan ortam havasına karışması ile solunum yoluyla vücuda alınmaktadır. Günlük maruz kalma dozu farklı vücut ağırlıkları nedeniyle bebek ve çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla olmaktadır. Metil siloksanların üreme, bağışıklık ve sinir sistemi üzerine olumsuz etkileri gösterilmiştir. Bu risk kapalı havuz ortamlarında çok daha belirgin yüksek bulunmuştur.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

google.com, pub-5067719838845458, DIRECT, f08c47fec0942fa0