Teyze yeğen ev ekonomisine katkıda bulunmak için gece gündüz çalışıyor. Bahçelerinde yetişen ürünleri değerlendiren iki kadın harçlıklarını çıkardığı için mutlular.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
48 yaşındaki 3 çocuk sahibi Hatice Eser ve 52 yaşındaki 4 çocuk sahibi Sariye Eser birlikte çalışarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Kişi başına çok para kalmasa da aile bütçesine katkıda bulunmak teyze yeğeni mutlu ediyor.
Darende ilçesinin Balaban Mahallesinde yaşayan teyze yeğen kendi bahçelerinde yetişen ürünleri değerlendiriyor. Teyze yeğen ilk başlarda kendi yiyeceğini kışlığını hazırlarken çevredeki insanların talepleri üzerine kendi yiyeceklerinden daha fazla üretmeye başlayarak ticarete atılıyorlar.
SADECE YETİŞTİRDİKLERİ ÜRÜNLER
Sadece kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerle yaptıklarını belirten Hatice Eser, “Biz ilk olarak kendi kışlığımızı yapıyorduk. Sonra Darende’ye gelen gurbetçiler bize de sat bize de yap demeye başladı. İlk başta çok az yaptım gücümün yettiği kadarını tek başına çok yapılamıyor. Sonra yeğenim Sariye ile yapmaya devam ettik. Çok fazla sipariş oluyor ama hepsine yetişemiyoruz. Bir de kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz kadarını yapıyoruz dışarıdan almıyoruz. Erişte de kesiyoruz. Konserve de yapıyoruz” dedi.
“ELİMİZDE HARÇLIĞIMIZ OLUYOR”

Darendelilerin alıştıkları tatlardan vazgeçemediğini ifade eden Sariye Eser, “Teyzemle beraber bahçemizde ne olursa onu yapıyoruz. Bu sene kayısı çok olmadığı için çekirdek de olmadı. Domates, biber, patlıcan, kabak temizliyoruz kurutuyoruz. Salça yapıyoruz. Dolma yapıyoruz. Şimdi de gurbetçiler yaşadıkları yerlere gitmeden alıştıkları tatları yanında götürmek istiyorlar. Yoğun bir şekilde istenenleri yapıyoruz, paketliyoruz. Burada olmayan Darendeliler de kargo ile gönderiyoruz. Çok fazla kazanmıyoruz. Elimizde harçlığımız oluyor. Buna da şükür çocuklarıma biraz da olsa para verebiliyorum” şeklinde konuştu.
BULGUR KAVURGASI NASIL YAPILIR?
Bulgur kavurgasının nasıl yapıldığını anlatan Hatice Eser, şöyle devam etti: “Önce buğdaylar güzel bir şekilde yıkıyoruz, sonra kazanlarda kaynatıyoruz. 3-4 saat ateşte kaynatıyoruz. Kaynayan buğdayları kazanda çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonrada damlarda seriyoruz. 2-3 gün kuruduktan sonra torbalara dolduruyoruz. Sonra verilen siparişlere göre büyük saclarla süpürgelerle karıştırarak kavuruyoruz. Kayısı çekirdeklerini de saçta kavuruyoruz. Kendir tohumlarını önceden yıkıyoruz taşlarını ayıklıyoruz kurutuyoruz. Kendir tohumları da ayrı kavuruyoruz. Hepsi kavrulduktan sonra iç içe katıyoruz. Siparişlere göre poşetliyoruz. Yılda ortalama 100 kilo kavurgalık bulgur kaynatıyoruz.”
ORGANİK ÜRÜN TÜKETMEK İSTER MİSİNİZ?
İki kadın girişimcinin yaptıkları ürünlerin fiyatları şöyle: Kesme 200 lira, pestil 225 lira, bulgur kavurgası içinde kendir tohumu ve gün kurusu çekirdekli 180 lira, gün kurusu çekirdek 225 lira, gün kurusu kayısı 200 lira, tut 150 lira, karışık doğramalık kurutmalık 350 lira, dolmalık kabak 150 lira, dolmalık biber 125 lira. Ürünler safiyeeser facebook adresinden tanıtımlarını yapıyorlar.